Πλησίον της παλιάς εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας φιλοτεχνήθηκε το άλλο Μνημείο της κοινότητας, του Δημητράκη Παπαμιλτιάδους. Και αυτό το Μνημείο ολοκληρώθηκε χάρη στην ευγενική προσφορά των Αγιαμαρινιωτών.

Ο Δημητράκης Παπαμιλτιάδους, ένας μαχητικός νέος, συμμετείχε τόσο στον αγώνα κατά των άγγλων αποικιοκρατών όσο και στα γεγονότα του 1963-64. Ως μέλος της ΕΟΚΑ έλαβε μέρος σε πολλές αποστολές,  καθώς και σε ομάδες ανταλλαγής αλληλογραφίας και εξασφάλισης πολεμοφοδίων.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της τουρκικής ανταρσίας του ’63-’64 συμμετείχε στην οργάνωση ομάδας μαχητών καθώς και στην «κατασκευή αυτοσχέδιων τεθωρακισμένων. Ιδιαίτερη αγωνιστικότητα και ανδρεία επέδειξε στις ένοπλες συγκρούσεις, όπως της Πόλης Χρυσοχούς, Κοκκίνων και της Αντρολύκου.

Ο νέος με τη γενναία ψυχή έπεσε στο πεδίο της μάχης στις 9 Μαρτίου 1964. Σαφέστερα, ο Δημητράκης δέχτηκε τα εχθρικά πυρά την στιγμή που προσπαθούσε να κουβαλήσει ένα τραυματισμένο συναγωνιστή του.

Πέρα από την ανέγερση Μνημείων, πρέπει να σημειωθεί πως η κοινότητα τιμά τους ήρωες της με την ετήσια τέλεση μνημόσυνου, καθώς και με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο τους.

Πηγές:
Κοινοτάρχης Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, κος Θανάσης Κωνσταντίνου
Ομιλία πρώην Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, κου Χάρη Θράσου, Γραφείον Τύπου και Πληροφοριών.